Video sadržaj Bolovi u vratu i ramenima

Vježbe za istezanje i jačanje vrata

Pogledaj video

Vježbe za vrat mogu pomoći kod bolova u vratu, kada je kretanje vrata i gornjeg dijela kralježnice ograničeno.

Kod bolova u vratu ograničeno je kretanje vrata i gornjeg dijela kralješnice, a ponekad je zahvaćeno i rame i zato nas to poprilično ometa kod obavljanja svakodnevnih poslova. Bol može biti akutna ili kronična, a uzrok poteškoća može se nalaziti u istegnutom mišiću, stisnutom živcu, povredama, artritisu ili drugim teškoćama s kralješnicom.

Vježbe za vrat: jačanje i istezanje mišića

Najčešći su uzrok bolova u vratu poteškoće s mišićima. Bol se u tom slučaju pojavi iznenada i također nestane u jednom tjednu. Budući da nam bol ograničava kretanje vrata i kralješnice, često čujemo izraz tvrdi vrat. Najčešći su uzorci tvrdog vrata spavanje u neprikladnom položaju, stres, duže korištenje računala i duža vožnja.

Bolovi u vratu često se javljaju kod osoba koje većinu svojega dana provedu u prisilnim položajima tijela – najčešći je krivac radno mjesto. Do bolova dolazi ako je vratna kralješnica duže vrijeme u nepravilnom položaju, odnosno kada dolazi do stalne mišićne napetosti.

Ako se želimo zaštiti od bolova u vratu, važno je paziti na položaj svoje kralješnice. Moramo paziti na ravno držanje i pravilno sjedenje jer je kralješnica najmanje opterećena kada je u svom prirodnom položaju – dakle ima prirodne krivine.

Česti je krivac za bolove u vratu između ostalog i nedostatak tjelesne aktivnosti. Bitno je znati da redovitim vježbanjem možete smanjiti bolove u vratu i izbjeći eventualna dugotrajna oboljenja.

U videu vas upoznajemo s jednostavnim vježbama pomoću kojih se možete rastegnuti i ojačati mišiće u vratu i na taj način pokušati izbjeći bolove.

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Bolovi u rukama – 10 trikova za olakšavanje

Reumatoidni artritis i artroza
Video sadržaj

Vježbe za pokretljivost

Bolovi u ledjima i križima
Video sadržaj

Vježbe za ramena i kukove

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

Bolovi u vratu i ramenima: može li ih zdrava prehrana pomoći spriječiti?

Bolovi u vratu i ramenima