Video sadržaj Bolovi u ledjima i križima

Vježbe za jačanje

Pogledaj video

Vježbe za jačanje pomoći će svima, koji trpe bolovima u ledjima i križima.

Bol u ledjima i križima

Gotovo svi znamo za bol u križima. Zbog našeg stila života taj se bol sve češće pojavljuje ne samo kod starijih osoba, nego kod različitih dobnih skupina.

Najčešći su uzroci bola u križima loše držanje, nepravilno sjedenje i nepravilni položaj kod rada. Bol u križima često nastane kao posljedica kod podizanja teških tereta ili u slučaju iznenadnog, nepravilnog pokreta.

Često bol može biti i posljedica teže poteškoće kao što su istegnuta križa ili neka druga promjena strukture kralješnice. Zato je bitno da se u slučaju bola obratite liječniku i s njim odredite uzrok poteškoće.

Nije međutim nužno da je bol u križima i uzrok bolesti. Mnogo toga za otklanjanja boli možete napraviti i sami. Bitno je naglasiti da bol možete i spriječiti redovitim vježbanjem i brigom o svojem zdravlju.

U slučaju pojave bola najprije ga pokušamo olakšati zagrijavanjem ili hlađenjem. Možete pokušati i oblogama ili tuširanjem. Od pomoći može biti i lagana masaža. Bitno je da u slučaju bolova u križima izbjegavate različite nepravilne položaje tijela i pokušate se riješiti loših navika kao što su dugotrajno i nepravilno sjedenje, loše držanje i podizanje težih tereta.

Vježbe za jačanje mišića

Najvažnije je da unatoč bolu ne mirujemo predugo. Zbog mirovanja mišići, naime, mogu postati nefleksibilni, bolovi su jači i mnogo se teže opet prisilimo na kretanje. U videu vam pokazujemo sklop jednostavnih vježbi za jačanje leđnih mišića koje vam mogu pomoći olakšati, a i spriječiti poteškoće. Isprobajte ih!

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Video sadržaj

Uklanja bolove: vježbe istezanja za križa

Bolovi u ledjima i križima
Savjet

Artritis i prehrana – što mogu jesti?

Reumatoidni artritis i artroza
Video sadržaj

Vježbe za stopala i ruke

Reumatoidni artritis i artroza
Vježba

Bolovi u zapešću: 5 vježbi kojima ih možete otkloniti

Bolovi u mišićima i zglobovima