Video sadržaj Bolovi u koljenu

Vježbe za jačanje koljena

Pogledaj video

Vježbe za jačanje koljena korisne su uvjek, kada se susrećemo s bolovima u koljenu, a s njima možemo bol često i spriječiti.

Koljeno je jedan od najopterećenijih i kompleksnih zglobova jer ponekad mora nositi i četverostruku težinu tijela. Koliko je stabilno koljeno ovisi ponajprije o zglobnoj ovojnici te jačini bočnih i križnih ligamenata u koljenu. Bol u koljenu često prate natečenost i ukočenost, crvenilo, slabost, pucanje u zglobu i nemogućnost da koljeno potpuno ispružimo.

Bolovi u koljenu

Bolovi u koljenu mogu biti različitih intenziteta i zato različito opasni za pojedinca, a ponajprije ovise o vrsti boli – to mogu biti različite povrede, mehaničke poteškoće, artritis i ostalo. Rizik za bolove u koljenu može povećati velik broj faktora. Bitan faktor je težina pojedinca – prekomjerna težina znači veće opterećenje za zglobove koljena i tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, kao što je primjerice hodanje. S druge strane, ovdje su određeni sportovi koji za naša koljena također predstavljaju veće opterećenje: to su primjerice skijanje, košarka i trčanje gdje su ozljede koljena jako česte. Bitna je i povijest ozljeda – poslije ozljede koljena postoji veća vjerojatnost da se ozljede ponove.

Prvi korak kojim si možete osigurati zdravija koljena je zdrava obuća. To je bitno ponajprije za one koji se često bave sportom; posebice ako se radi o jednom od gore navedenih sportova.

Vježbe za jačanje koljena

Najčešći uzrok bolova u koljenima je nedostatak fleksibilnosti i/ili snage mišića koji koljenu omogućavaju manje oslonca. Da biste svojim koljenima vratili snagu, bitno je i redovito vježbanje. Bolovi u koljenu zahtijevaju odgovarajuće vježbe, pozornost i ustrajnost. U videu vam nudimo savjete i vježbe za jačanje koljena koji će vam pomoći kod olakšavanja bolova. Provjerite!

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Snažni mišići za duži život

Bolovi u mišićima i zglobovima
Vježba

Jutarnji bolovi u vratu: 5 vježbi s kojima jih možete ublažiti

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

Bolovi u vratu i ramenima: može li ih zdrava prehrana pomoći spriječiti?

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

Olakšavanje bolova u koljenu vožnjom bicikla

Bolovi u koljenu