Savjet Bolovi u mišićima i zglobovima

Muskulfiber – bolovi u mišićima i umor

Najviše bi volio da se cijeli dan ne trebaš pomaknuti iz kreveta. Osjećaš i mišiće za koje uopće nisi znao da postoje. Naravno, to je muskulfiber!

Svatko tko je ikada počeo trenirati, nedvojbeno se susreo s muskulfiberom. Radi se o zakašnjelom bolu u mišićima koji znanstvenici još ne razumiju u potpunosti. Pojavljuje se kao posljedica mikroozljeda na mišićnom tkivu – to su mikroskopski mala napuknuća između mišićnih vlakana. Ona su rezultat vježbanja, odnosno tjelesnoga napora i pojavljuju se s odgodom; primjerice kada promijenimo način vježbanja, treniramo prevelikim intenzitetom ili predugo.

Muskulfiber

Kada se pojavljuje muskulfiber?

Ovaj neugodni bol u mišićima često se pojavljuje približno 24 sata nakon što smo tijelo, odnosno mišiće izložili naporu, stresu. Ako je tijelo na određenu vježbu već naučeno –  primjerice kada jednaku rutinu vježbanja u fitnesu izvodimo već neko vrijeme, tada se muskulfiber obično ne pojavljuje. Ukoliko se odlučimo na isprobavanje nove vježbe ili dodamo dodatno opterećenje, postoji jako velika vjerojatnost da ćemo sljedeći dan osjetiti bolove u mišićima i umor. Isto se događa ako nakon dužeg vremena mirovanja opet počnemo vježbati.

Novim načinom vježbanja, naime, tijelo prisilimo da se prilagodi promjenama. Kada duže vrijeme treniramo na isti način, tijelo se prilagodi novom naporu, a bol nestane. Kada zamijenimo vježbu, bol se opet brzo pojavi i krug se ponovi.

Je li muskulfiber znak kvalitetnog treninga i čvrstog tijela?

Mogli bismo, dakle, zaključiti da bolni mišići poslije dodatnog opterećenja ili novog treninga znače napredovanje i kvalitetan trening. Zapravo, bol u mišićima i umor poslije treninga nisu nužno pravi znak da je trening bio kvalitetan.

Budući da je tijelo poslije dužeg vremena na trening već naučeno, bol nestane. Također, ako trening obavimo prema svojim najboljim mogućnostima, nije nužno da će se bol pojaviti. Bolni su mišići samo znak da su mišići bili izloženi novom naporu.

Isto tako, muskulfiber nije uvjet za povećanje mišićne mase, odnosno oblikovanje čvršćeg tijela, kao što mnogi misle. Put do čvrstih mišića, naime, ovdje tek započinje.

Ključna je regeneracija mišića!

Po svoje se prilici pitaš kako se najlakše riješiti muskulfibera. Odgovor je povezan s oblikovanjem čvrstoga tijela i povećanjem mišićne mase.

Ključ je do oba rezultata, naime, pravilna regeneracija mišića poslije vježbanja koja će nam pomoći pobijediti bolove u mišićima i umor, a do određene ih mjere i spriječiti. Istovremeno je regeneracija mišićnih mikroozljeda prvi korak do oblikovanja čvršćeg tijela.

Ključni element učinkovite regeneracije tijela kvalitetan je izvor hranjivih tvari. Poslije vježbanja moramo, naime, tijelu omogućiti hranjive tvari kojima će moći zacijeliti mikroozljede u mišićima. Najbolje je da poslije treninga uzmeš kvalitetan proteinski napitak.

Osim toga, pobrini se i za odmor. Poslije treninga rezerviraj vrijeme za hlađenje tijela – odlični su primjerice lagano trčanje ili vožnja bicikla. U slučaju bolova sljedeći dan umjesto uobičajenog treninga možeš prošetati ili ići na trčanje, nemoj zaboraviti ni vježbe za regeneraciju tijela. Aktivan je odmor, naime, najbolji način za regeneraciju mišića.

Za učinkovitu regeneraciju mišića ključno je, dakle, da se pobrineš za kvalitetne hranjive tvari i (aktivan) odmor. Osim razgibavanja i vježbi za regeneraciju mišića možeš isprobati i neki od sljedećih savjeta koji će ti pomoći kod olakšavanja bolova:

  • hladni ili topli oblozi
  • hladan tuš ili osvježavajuća kupka
  • nježna masaža ili sauna.

Regeneracija mišića i odmor

Zagrijavanjem protiv bolova u mišićima

Osim hlađenja i regeneracije poslije vježbanja nešto za smanjenje bolova u mišićima možeš učiniti i prije, odnosno tijekom samog vježbanja, iako se muskulfiber ne može u cijelosti spriječiti. Ako prije vježbanja dobro zagriješ mišiće i privikneš ih na nadolazeći napor, šok za tijelo bit će manji, a time možeš ublažiti bolove poslije treninga. Na ovaj se način opterećenje mišića povećava, oni postaju pokretljiviji i imaju veće mogućnosti te se istovremeno i kasnije umaraju.

A za početnike uvijek se preporuča umjerenost. Ne treba odmah započeti s najvećim opterećenjima ili jako dugim treningom. Vježbanje prilagodi svojim mogućnostima i postupno povećavaj napore. Na taj će način mišići imati više vremena za prilagodbu, a time ćeš izbjeći i moguće ozljede, bolove u mišićima i umor.

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

8 zastarjelih mitova o artritisu

Reumatoidni artritis i artroza
Vježba

5 najboljih vježbi za istezanje križa

Bolovi u ledjima i križima
Vježba

Bolovi u zapešću: 5 vježbi kojima ih možete otkloniti

Bolovi u mišićima i zglobovima
Savjet

Zaštita koljena od ozljeda tijekom treninga

Bolovi u koljenu