Savjet Bolovi u ledjima i križima

Što učiniti kad te uhvati išijas?

Često čujemo da je nekoga uhvatio išijas. Međutim – kakvi su simptomi išijasa, zašto se on uopće javlja i kako ga liječiti? Pročitaj u nastavku i provjeri kako si pomoći!

isijas

Simptomi: išijas u nozi i bolovi u stražnjici

Išijas karakterizira bol u donjem dijelu leđa. Iz lumbalnog dijela kralježnice, neugodna bol obično se premiješta u stražnjicu i noge, sve do gležnjeva ili čak prstiju. Bol u leđima obično je oštra i nagla, dok je u nozi tupa i stalna.

Uz tešku bol u lumbalnom dijelu kralježnice koja se širi u stražnjicu i noge, najčešći su sljedeći simptomi išijasa:

  • trnci u nozi,
  • bolovi u stražnjici i otežano sjedenje,
  • slabe i ukočene noge koje teško pomičemo,
  • dok se krećemo, bol se pogoršava.

Premda se išijas obično javlja kod osoba u srednjim godinama, posljednjih godina možemo opaziti povećan broj slučajeva i kod mlađih ljudi. Glavni krivac upravo je današnji način života. Išijas, naime, ne uzrokuje samo jedan događaj, već se on razvija dulje vrijeme i zbog najrazličitijih čimbenika – od nepravilnog držanja i prisilnih položaja tijela, do podizanja tereta, prekomjerne težine i nedostatka kretanja.

Izvor boli je ishijadični živac – najdulji živac u našem tijelu, koji je ukliješten ili nadražen. S pojmom išijas označavamo bol i ostale simptome, ali ne i same uzroke. Njih, naime, može biti nekoliko – najčešće su to degenerativne promjene intervertebralnog diska, odnos. pritisak na ishijadični živac. Neki od čestih uzroka išijasa su:

  • hernija diska,
  • suženje kralježnice,
  • degenerativni poremećaji,
  • pomak kralješka,
  • ozljede mišića,
  • tumor.

Kako liječiti išijas?

Najvažnije je da pravovremeno otkrijemo simptome, potražimo liječničku pomoć i tako osiguramo pravilno liječenje išijasa. Na temelju simptoma, liječnik će brzo dijagnosticirati o kojoj se bolesti radi. Na taj će način moći propisati odgovarajuću terapiju za išijas. Međutim, važno je znati da si možete pomoći i sami.

Terapija liječenja išijasa koju propisuje liječnik, obično se sastoji od odmora. Odmor se preporučuje kod teških bolova, ali ne smije trajati predugo. Što ćete duže odlagati, teže će vam biti opet se početi kretati. Stoga je važno s vježbanjem početi što je prije moguće.

Kao dio terapije liječenja išijasa, liječnik može propisati i lijekove protiv bolova. Lijekovi namijenjeni liječenju išijasa otklanjaju samo bol, a ne i njegov uzrok. Oni donose samo privremeno olakšanje i nisu najučinkovitije rješenje, ali nam omogućuju, da se možemo prije počneti kretati, što je za liječenje išijasa presudno.

Vježbe su najučinkovitiji način za ublažavanje boli kod išijasa

Iako nam bol uvelike otežava kretanje, ublažavanje bolova kod išijasa zapravo je najučinkovitije upravo s vježbanjem. Kad je naše tijelo ukočeno i teško pokretljivo, odgovarajuće vježbe za išijas omogućuju nam da tijelo razgibamo, rastegnemo i ojačamo mišiće. Osim ublažavanja bolova, primjerene vježbe za išijas presudne su i za njihovu prevenciju.

Mišići su, naime, oni, koji podržavaju kralježnicu i održavaju nas u uspravnom položaju. U slučaju nedostatka kretanja i prekomjerne težine, mišići su obično slabi, što znači da je i podrška koju pružaju kralježnici loša. Stoga je umjesto na kralježnicu, veći pritisak na intervertebralne diskove, koji mogu pritiskati na živce.

Vježbe za išijas možeš izvoditi i u slučaju drugih bolova u leđima. Preporučuje se kombinirati vježbe istezanja i vježbe jačanja – prije svega važno je da se usredotočiš na vježbe za kralježnicu i dijelom na trbušne mišiće.

Uz vježbe istezanja i jačanja za kralježnicu, odličan su izbor i druge vježbe, kao što je joga i pilates, hodanje i plivanje, koje će isto tako imati blagotvoran i preventivni učinak na išijas. Bez obzira koju vježbu odaberete, važno je obratiti pažnju na bol – intenzitet vježbanja prilagodi svojim sposobnostima i stupnju boli.

istezanje križa

Kako si još mogu pomoći?

Izvstan način ublažavanja boli kod išijasa predstavljaju tople ili hladne obloge. Hlađenje se preporučuje posebice na početku, odnosno pri nastanku boli, a kasnije na bolno područje stavljajte tople obloge.

Važan dio liječenja išijasa može biti i masaža. Ona, naime, povećava cirkulaciju zahvaćenih dijelova mišića te im time vraća pokretljivost. Masaža je učinkovit način ublažavanja i uklanjanja osobito onih bolova, koji proizlaze iz krutih i preopterećenih mišića.

 

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Reuma od A do Ž

Reumatoidni artritis i artroza
Vježba

Bolovi u zapešću: 5 vježbi kojima ih možete otkloniti

Bolovi u mišićima i zglobovima
Savjet

Artroza ili istrošenost koljena

Bolovi u koljenu
Savjet

Muskulfiber – bolovi u mišićima i umor

Bolovi u mišićima i zglobovima