Savjet Reumatoidni artritis i artroza

Giht: sve što moraš znati

Urični artritis, protin, giht … znaš li koju bolest označavaju ovi pojmovi? Radi se o obliku artritisa koji uzrokuje odlaganje kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Mokraćna kiselina nije nužno loša – kada je u tijelu prisutna u normalnoj količini naime djeluje kao antioksidant. U slučaju prekomjerne tvorbe mokraćne kiseline u krvi, tkivima i urinu, počinje se kristalizirati, a kristali se nakon toga odlažu oko zglobova i uzrokuju crvenilo, osjećaj topline i upalu zgloba.

Giht

Zašto se giht pojavljuje, koji su znakovi i simptomi gihta?

Giht je često povezana s prekomjernim uzimanjem hrane koja sadrži puno kiselina, pročišćenog šećera i purina – zato kažemo da je giht bolest “predobre hrane”. Ponajprije purini povećaju nastajanje mokraćne kiseline i odlaganje njenih kristala u zglobove. Osim hrane s purinima, napad gihta može biti izazvan i prekomjernim količinama alkohola, ozljedom zgloba, operacijom i drugim oboljenjima.

Višu koncentraciju mokraćne kiseline može uzrokovati i njezino smanjeno izlučivanje putem urina. To je često posljedica bubrežnih bolesti ili uzimanja određenih lijekova. Među uzroke gihta često se ubrajaju i nasljedni faktori.

Prvi napadi gihta u prosjeku se pojave poslije 45. godine. Najčešće obole muškarci između 30. i 50. godine, a žene u menopauzi. Iskazuje se povremenim napadima jakih bolova u pojedinim zglobovima i najčešće zahvaća zglobove koji su izloženi niskim temperaturama. Tako se giht najčešće pojavljuje na nožnim palčevima, a zahvaća i druge zglobove kao što su primjerice koljena, gležnjevi, stopala, zapešća i prsti na rukama. Osim po bolovima, giht možemo prepoznati i po pocrvenjelom i toplom zglobu, oteklini i povišenoj tjelesnoj temperaturi.

Liječenje gihta

Bolest se može pojaviti preko noći, bez posebnih znakova. Napad se obično smiri sam od sebe za tri do deset dana. Bez obzira na to, bol i ostale simptome gihta možemo ublažiti. Bez liječenja se naime napadi pojavljuju češće i traju duže, a često su i intenzivniji.

Dio liječenja gihta su, naravno, i lijekovi. Nakon postavljene dijagnoze liječnik obično prepiše lijekove s protuupalnim djelovanjem i djelovanjem protiv bolova te lijekove koji pospješuju izlučivanje mokraćne kiseline urinom, odnosno one koji usporavaju njezinu tvorbu i tijelu. Terapija naravno ovisi o simptomima kod pojedinca. Osim lijekova, savjetuje se mirovanje upaljenog zgloba, a često pomažu i topli ili hladni oblozi.

Najbitniji je zdrav stil života. Redovito se kreći i zdravom prehranom se pobrini za održavanje normalne tjelesne težine. Bitan faktor bolesti je naime prekomjerna tjelesna težina i zato moraš tome primjereno prilagoditi i svoj stil života.

Kakva treba biti prehrana?

Moraš izbjegavati hranu koja je bogata purinima. Proizvodi koje moraš izbaciti iz svoje prehrane su:

  • meso i mesni proizvodi (crveno meso, svinjetina, jetra, kobasice, pašteta),
  • ribe, rakovi i školjke,
  • tjestenine i kruh od bijelog brašna,
  • cvjetača, špinat, grašak, grah i gljive,
  • zobena koša, leća, prženi krumpir i kikiriki,
  • marelice, grožđe i breskve,
  • bomboni, peciva i keksi,
  • pića s umjetnim dodatcima,
  • alkohol i pravi čaj.

Ako se nečemu s gornjeg popisa ne možeš potpuno odreći, barem smanji konzumiranu količinu ove hrane. Pobrini se da konzumiraš puno voća i povrća (naravno uz iznimku gore  navedenih namirnica) te uzimaj dovoljno vitamina B i C.

Osim zdrave prehrane moraš se pobrinuti i za što učinkovitije izlučivanje mokraćne kiseline. To je i razlog zašto u slučaju gihta savjetuju smanjenje unosa alkohola i pravog čaja – oni naime djeluju snažno diuretski. Tijelo ubrzano izlučuje vodu, a istovremeno je izlučivanje prekomjerne mokraćne kiseline putem bubrega manje učinkovito. Navedene količine radije nadomjesti s 1,5/2 litre vode na dan, a možeš dodati i čašu ili dvije svježe cijeđenog soka.

Prirodna pomoć – čaj

Kopriva uspješno snižava razinu mokraćne kiseline i zato je preporučljivo da ju osobe koje pate od gihta uzimaju što više i u različitim oblicima – bilo na salati, u smoothiju ili kao čaj. Upravo je čaj od koprive onaj na koji prisežu mnogo bolesnici, a učinkoviti su oblozi od koprive.

Caj od koprive

Osim koprive, postoje i druge namirnice koje mogu djelovati protuupalno i protiv bolova. Možeš  pripremiti napitak od kurkume, ananasa i višanja. Kurkuma naime sadrži tvar kurkumin koja djeluje protiv bolova, a u ananasu je enzim bromelain koji djeluje protuupalno. Dodatak soka od višnje slično kao i kopriva utječe na snižavanje razine mokraćne kiseline, što je kod gihta iznimno korisno.

 

 

 

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Bolovi u zglobovima – simptomi i savjeti za pomoć

Bolovi u mišićima i zglobovima
Vježba

Operacija koljena – Koje vježbe mogu izvoditi?

Bolovi u koljenu
Vježba

Bolovi u vratu i potiljku: vježbe koje možete izvoditi na bilo kojem mjestu

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

Bolovi u rukama – 10 trikova za olakšavanje

Reumatoidni artritis i artroza