Savjet Bolovi u ledjima i križima

Faktori rizika za bol u križima

Bol u križima danas je gotovo nešto svakodnevno. Četiri od pet osoba barem jednom u životu doživi ovo vrlo neugodno iskustvo. Jeste li znali da je bol u križima jedan od najčešćih razloga za bolovanje?

Što je bol u ledjima i križima?

Bol u križima je simptom za bolesno stanje tijela koje može imati mnogo različitih uzroka. Može biti mehaničkog (dakle posljedica je ozljede mišića ili zgloba) ili ne mehaničkog izvora. Velika većina nas susreće se s prvim tipom bolova koji su najčešće posljedica istegnutog mišića.

Razlikujemo tri vrste s obzirom na trajanje: akutno koje traje manje od četiri tjedna, ispod akutno koje traje između jednog i tri mjeseca te kronično koje traje više od tri mjeseca. Prve dvije vrste obično se razriješe konzervativnim liječenjem koje je mješavina lijekova protiv bolova i terapije, a kod kroničnih bolova potrebno je pronaći uzrok i ukloniti ga što uključuje i operaciju.

Što ga uzrokuje bol u ledjima i križima?

Bol u križima može prouzročiti puno faktora i bolesti i zato ćemo ovdje nabrojati samo one najčešće i one na koje možete utjecati sami.

Starost

S godinama zglobovi stare, naša hrskavica se haba i naše kosti nisu više ono što su bile nekada. Ali to nije razlog za očajavanje jer sve ove faktore kontrolirate ispravnim stilom života koji uključuje odgovarajuću ishranu i tjelovježbu. Na takav način možete očuvati dobru formu bez bolova daleko u zrele godine.

Nedostatak tjelovježbe

Ako ne vježbate, vaši su mišići i zglobovi manje jaki, manje otporni na ozljede i imate veću vjerojatnost da vam se pojavi bol u leđima. Jaki mišići djeluju kao dodatna potpora ili kao dodatni “oklop” koji štiti kralješnicu. Već dva do tri dana tjelovježbe tjedno dovoljno je za korijenite promjene koje će vam uljepšati život.

Prekomjerna tjelesna težina

Što ste teži to više težine moraju nositi vaši mišići i zglobovi. Posebno je opasna kombinacija prekomjerne težine i preslabih mišića: u takvim slučajevima se većina sile prenosi na zglobove koji se zbog toga brže istroše. Na sreću, rješenje je jednako kao u točki 1: više tjelovježbe i kretanja.

Pušenje

Pušenje može povećati rizik za nastanak bolova u križima na više načina: može spriječiti tijelu da opskrbljuje kralješke donjeg dijela leđa s potrebnim hranjivim tvarima, teški kašlj koji je posljedica pušenja može zbog svoje sile prouzročiti akutne ozljede, a pušenje može usporiti i proces liječenja prethodnih ozljeda.

Bolesti

Velik broj bolesti kao nuspojavu ima bolove u križima. Previše ih je da bismo ih ovdje nabrojali, ali ako pored bolova primijetite bilo koji od ovih znakova: neobjašnjivo mršavljenje, vrućica, poteškoće s osjetima ili pokretljivošću potrebo je što prije posjetiti liječnika jer je vjerojatno uzrok bolova nešto drugo, a ne ozljeda.

Posao

Ako na poslu podižete, gurate, vučete ili na neki drugi način pomičete teže terete ili ako koristite alate koji vibriraju kao što je pneumatski čekić imate povećanu vjerojatnost za razvoj bolova.

Također, razvoju pripomaže i posao gdje pretežito sjedite, posebice u slučaju ako ne sjedite pravilno ili ako sjedite na neprikladnoj stolici. U tom slučaju preporučaju se kraći odmori za šetnju i rastezanje svakih sat vremena, a tjelovježba pomaže u oba slučaja.

Depresija i anksioznost

Osobe sklone depresiji ili anksioznosti imaju veći rizik za nastanak bolova. To se dogodi jer se više usredotoče na bol zbog čega doživljavaju relativno veći mentalni stres – stres koji može bitno utjecati na opuštenost mišića. Ako mišići nisu opušteni, bol može biti teža.

Trudnoća

Bolovi u križima česti su pratitelj trudnoće koji se pojave zbog promjena u bokovima i dodatnog tereta. U velikoj većini slučajeva nakon poroda se razriješi samo bez dodatnog liječenja.

Nošenje naprtnjača kod djece

Dječje kosti još uvijek rastu i razvijaju se zbog čega su više izložene ozljedama i deformacijama. Zato liječnici preporučaju da djeca ne nose naprtnjače teže od 15-20 posto njihove težine.

Kako spriječiti nastanak boli u ledjima i križima?

Bol koja je posljedica nepravilnog kretanja tijela možemo spriječiti tako da: izbjegavamo brze pokrete koji uzrokuju velik pritisak na križa,  uvijek zadržavamo pravilno držanje te stvari podižemo pravilno, što znači da čučnemo uz njih i podižemo ih snagom nogu dok kralješnica ostaje ravna.

Također, pravilno ergonomično pokućstvo može umanjiti mogućnost za razvoj boli, posebice ako puno sjedite.

Zdrava ishrana jedan je od temelja zdravog života, a ne samo sprječavanja boli. Ali s održavanjem primjerene tjelesne težine možete poprilično smanjiti mogućnost nastanka bolova u križima, a kosti možete očuvati mlade s dostatnim unosom kalcija, fosfora i vitamina D.

Tjelovježba je zajedno s ishranom bitni dio brige o svom tijelu. Već svakodnevno kretanje, pa neka to bude samo hodanje, je zajedno s dva do tri sata treninga tjedno posve dovoljno za zdravo, snažno tijelo.

Za kraj još nekoliko općih savjeta:

  • Uvijek se rastegnite prije i poslije tjelovježbe
  • Održavajte pravilno držanje
  • Nosite udobnu obuću s niskom petom
  • Spavajte na tvrđoj podlozi
  • Ne dižite preteške predmete

Spriječite bol u križima

Redovito i pravilno vježbanje najučinkovitiji je način sprječavanja bolova u križima.

Sa svakodnevnom pažnjom i redovitim vježbama ne samo da ojačate svoju kralješnicu, nego i poboljšate ili pomažete ukloniti bolove u zglobovima i mišićima.

Zato smo sastavili besplatni 7-dnevni program vježbi koje možete izvoditi u udobnosti svoje dnevne sobe.

7-dnevni program sastoji je od sljedećih vježbi:

  • Za pokretljivost (Veća pokretljivost omogućit će vam lakše kretanje i izvođenje vježbi kod sportova, a olakšat će vam i posve svakodnevne aktivnosti.)
  • Za jačanje (Jaki mišići i zglobovi omogućavaju lakše i jednostavnije kretanje.)
  • Za rastezanje (Rastezanje bi moralo biti dio vaše svakodnevice jer bitno pridonosi boljoj pokretljivosti, opušta mišiće i sprječava ozljede.)

Napravite prvi korak prema aktivnijem načinu života i prijavite se na našu e-mailing listu te primite 7-dnevni program besplatno!

 

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Bolovi u vratu: koji su najčešći razlozi?

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

Reuma od A do Ž

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

Snažni mišići za duži život

Bolovi u mišićima i zglobovima
Savjet

8 zastarjelih mitova o artritisu

Reumatoidni artritis i artroza