Savjet Bolovi u mišićima i zglobovima

Bolovi u zglobovima – simptomi i savjeti za pomoć

Jesi li tijekom dana svjestan svojih ruku, u cjelini, ili pojedinih zglobova? Muče te bolovi u zglobovima? Ako je tvoj odgovor “ne”, tada je s tvojim zglobovima sve u redu. Kretanje bi, naime, trebalo biti automatsko.

Ako primjerice tijekom šetnje, ili samo kad gledaš televiziju, u pojedinom zglobu osjetiš nelagodu i od njega ne možeš odvratiti pozornost, tada nešto nije u redu.

S bolovima u zglobovima svatko se od nas sretne barem jednom u životu. Možda te tu i tamo zaboli gležanj ili zapešće, a ovaj bol može biti prisutan i više puta tjedno. U svakom slučaju – budi pažljiv! Dopusti da ti pojasnimo što znači bol koji te muči i kako ga možeš na učinkovit način ublažiti, čak i otkloniti.

Bolovi u zglobovima

Simptomi i uzroci bolova u zglobovima

Bol u gležnju, bol u prstima na rukama, bol u gležnju, … sve su to simptomi. Bol, naravno, još uvijek nije nužno i bolest, To je stanje do kojega je došlo zbog različitih uzroka. Nužno je da otkriješ uzrok zašto dolazi do bola. Samo se na taj način možeš nadati kvalitetnijem životu bez bola.

U osnovi, bolove u zglobovima možemo podijeliti na prolazne i kronične. Kronični su obično povezani s bolešću, a prolazni samo sa stanjem koje je privremeno, odnosno koje možemo otkloniti. U nastavku ti predstavljamo nekoliko najčešćih bolova.

  1. OSTEOARTRITIS

Kada se pojave simptomi bolova u zglobovima, njihov je najčešći uzrok artritis. On nastaje s trošenjem hrskavice i radi se o upali zglobova. Najčešće su na udaru koljena, donji dio leđa i vrat. Za olakšavanje bolova pomogni si korištenjem toplih, hladnih i kombiniranih obloga. Mogu ti pomoći i medicinska pomagala kao što su ulošci za obuću i štap za šetanje.

  1. NEDAVNE OZLJEDE I FIZIČKI NAPOR

Jesi li nedavno imao ozljedu hrskavice, možda tetiva ili kostiju unutar bolnoga zgloba? Ako je osim toga bolni dio zgloba i natečen i crven, vrlo je vjerojatno da bolovi u zglobovima potječu od toga – dakle od ozljede.

Što učiniti? Za početak, dobra su pomoć ledeni oblozi. Ako se bol pojavljuje u nozi, tada kada ležiš, podloži ju tako da bude iznad razine srca. U svakom slučaju posjeti i liječnika koji će najbrže utvrditi s čim su tvoji simptomi doista povezani.

Ako si nedavno obavljao rad u prisilnom položaju tijela ili si imao prevelika tjelesna opterećenja, bolovi u zglobovima mogu biti i posljedica toga. Dopusti svom tijelu odmor i ostavi da vrijeme učini svoje.

  1. INFEKCIJSKE BOLESTI

Bolovi u zglobovima mogu biti i simptomi gripe. Ako si, dakle, završio u krevetu zbog gripe, nema straha, bolovi će vjerojatno nestati kada ozdraviš. Ali gripa nije jedina bolest čiji su simptomi bolovi u zglobovima. Pazi i na ospice, hepatitis, mums i bursitis.

  1. LUPUS

Natečeni zglobovi koji su tvrdi i topli na dodir i simetrični su (recimo jednako na desnom i lijevom koljenu) mogu biti znakovi lupusa. Takvi su bolovi u zglobovima, naime, često prvi simptomi ove dijagnoze. Za ovaj slučaju hitno je odgovarajuće liječenje pod liječničkim nadzorom.

Uzroka i veza je, naravno, više. Bolovi u zglobovima mogu biti i simptomi bolesti štitnjače, jetrenih i neuroloških oboljenja, pa i tumora.

Bol u zglobovima prstiju na rukama i reumatoidni artritis

Jedan je od dosadnijih i neobičnih bolova bol u zglobovima prstiju na rukama. Bolovi su u zglobovima prstiju na rukama osim bolova u zapešću jedan od najčešćih početaka reumatoidnog artritisa. Ovi bolovi su više vezani uz mirovanje nego uz kretanje.

Ako se osim toga i ujutro osjećaš loše i umorno, ako su bolovi teški i noću i ako primijetiš lagano mršavljenje, možda se radi o početku reumatoidnog artritisa. U tom slučaju bol u zglobovima prstiju na rukama može biti popraćen i nepravilnošću prstiju. Možda si primijetio da ti se prsti na ruci lagano savijaju, recimo u pravcu malog prsta? Ako još nisi posjetio liječnika, to učini što prije jer rano liječenje usporava napredovanje i sprečava nastanak nepovratnih promjena u zglobovima.

Bolovi u zglobovima i prehrana

Može li pomoći i prehrana?

Prije nismo spomenuli još dva moguća uzroka bolova u zglobovima – urični artritis, odnosno giht te pretilost. Kada imaš napadaj gihta, kristali urinske kiseline odlažu se u zglobu i njegovoj okolici, a napadaj se može odraziti kao upala zgloba. Ovaj se bol obično pojavi oko gležnjeva ili stopala.

Isto tako bolovi u zglobovima nogu često su povezani s prekomjernom težinom. Jesi li možda razmislio o tome? Dodatni pritisak na kosti i mišiće, kao i neaktivnost mišića i zglobova donose bol. Isto tako i veću mogućnost ozljeda i opet – nepotrebne bolove. Začaran krug.

Ako imaš koji kilogram viška ili si svjestan da nisi dovoljno aktivan, toplo ti preporučamo da malo pripaziš na prehranu i prilagodiš svoj životni stil svojim željama. Naravno da ovisi o tebi, ali pomisli na život bez boli  –  isplati se!

Za početak će biti dovoljno:

  • svakodnevna šetnja (i kratka)
  • sokove i alkohol zamijeni vodom s limunom i čajem
  • u obroke uključi više povrća
  • konzumiraj manje pekarskih proizvoda i šećera te ih nadomjesti najdražim voćem
  • općenito neka prehrana bude zdrava – od prirodnih i neprerađenih namirnica.

Na kraju krajeva, zdrava prehrana i kretanje te time i umjerena tjelesna težina bitni su za bilo kakvo olakšavanje bolova u zglobovima, jer vitalno tijelo omogućava bolju pokretljivost zglobova.

Kako ćeš se, dakle, suočiti s boli, ovisi o uzroku. Možda će već pomoći i promjena prehrane, možda moraš pričekati da prođe virusna infekcija. A ako su simptomi bolova u zglobovima kronični ili je akutna bol jako snažna, nužno je potrebno odgovarajuće liječenje.

 

 

 

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Video sadržaj

Vježbe za ramena i kukove

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

Bolovi u vratu: koji su najčešći razlozi?

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

Kako vježbati bez bolova unatoč artritisu?

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

Artroza ili istrošenost koljena

Bolovi u koljenu