Savjet Bolovi u vratu i ramenima

Bolovi u vratu: koji su najčešći razlozi?

Ako vas duže vrijeme muče bolovi u vratu, za to može biti više razloga – od nepravilnog sjedenja ispred računala, ozljede ili čak artritisa.

Zbog toga što vrat povezuje kralješnicu i lubanju, izrazito je osjetljiv na različite pritiske, ozljede, stanja i upale koji mogu uzrokovati bolove i nelagodu.

Bolovi u vratu – najčešći razlozi

Koji su najčešći razlozi koji uzrokuju bolove u vratu?

Nepravilno držanje

Posljedica lošeg, odnosno nepravilnog držanja, može biti ukrivljena kralješnica koja uzrokuje bolove u vratu.

Ukoliko mnogo vremena provodite u neprimjerenom položaju (npr. kada čitate u krevetu, spavate na tvrdom jastuku, sjedite pred računalom ili nosite tešku torbu), to predstavlja veliko opterećenje za vrat. Sve se to manifestira bolovima i ukočenim mišićima vrata i ruku.

Ozljede

Neke ozljede također mogu dovesti do bolova u mišićima. Može se raditi o manjim ozljedama živaca koje su vrlo česte u kontaktnim sportovima ili o većim ozljedama kralješnice. Sve se to može manifestirati kao bol i ukočenost vrata, ramena, ruku i nogu. U slučaju takvih ozljeda neizbježna je liječnička pomoć.

Česta su posljedica automobilskih nesreća ozljede vrata do kojih dolazi zbog nenadano jakog pokreta vrata unaprijed i unazad. Upala koju uzrokuje takva ozljeda manifestira se kao dugotrajni bol, oslabljenost vrata i ograničeno kretanje.

Posljednja ozljeda koju želimo spomenuti mišićni su grčevi. Mogu se pojaviti nakon nekoliko minuta ili nekoliko sati nakon ozljede, a prepoznat ćete ih po učestalim intervalnim bolovima.

Oštećenja kralješnice

Oštećenje vratnih živaca, odnosno radikulopatija (bolest korijena spinalnog živca), obično je posljedica herniranog, odnosno izbočenog diska. Pacijent s radikulopatijom osjeća pulsirajuće bolove ili utrnulost koji izviru iz vrata te se nastavljaju u ruku.

Vrat može oštetiti i spinalna stenoza, odnosno suženje kralješnice. Za stenozu kralješnice karakteristični su uski živčani otvori oko kralješnice ili drugih korijena živaca. Simptomi na koje moramo paziti bolovi su koji se mogu širiti u ruke i postepeno uzrokovati smanjenje veličine mišića.

TMJ poremećaj

Kod TMJ poremećaja radi se o opterećenim zglobovima koji povezuju čeljust i lubanju. Opterećeni su zbog genetike, brušenja zubi, stiskanja čeljusti ili čak čestog žvakanja žvakaćih guma.

Artritis

Kod osteoartritisa istrošenost zglobova može uzrokovati ukočenost vrata ili ograničiti kretanje. S druge strane, ukočenost i bolovi u vratu mogu biti posljedica reumatoidnog artritisa.

Ukoliko se radi o blagim bolovima bez širenja trnaca u ruke ili noge i bez gubitka grube mišićne snage, moguće je da posjet liječniku neće biti potreban. Bolove možete pokušati riješiti sami pomoću sredstva za ublažavanje bolova i vježbi za opuštanje mišića. Redovitim vježbanjem, pravilnim držanjem i izbjegavanjem prisilnih položaja bolove u vratu možemo čak i spriječiti.

Česti uzrok bolova u vratu također su i neka ozbiljnija stanja, zbog toga u slučaju bolova koji traju duže vrijeme, zbog ograničenosti kretanja ili ukočenosti vrata ili kombinacije ovih simptoma, savjetujemo da posjetite liječnika. Uz pravu dijagnozu i liječenje moći ćete zauvijek ukloniti bolove.

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

4 mita: bolovi u mišićima nogu poslije vježbanja

Bolovi u mišićima i zglobovima
Vježba

Operacija koljena – Koje vježbe mogu izvoditi?

Bolovi u koljenu
Savjet

Maraton i trening za snagu: zašto samo trčanje nije dovoljno?

Bolovi u mišićima i zglobovima
Video sadržaj

Vježbe za ramena i kukove

Reumatoidni artritis i artroza