Video sadržaj Bolovi u vratu i ramenima

Bolovi u vratu i zatiljku – vježbe za jačanje

Pogledaj video

Bolovi u vratu i zatiljku čest su pratitelj nepravilnih položaja na poslu, tijekom vožnje ili tijekom spavanja. Bez obzira na uzrok nastanka bolovi u vratu otežavaju nam obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Bolovi u vratu i zatiljku

Ako većinu dana provedete u istom položaju, koji je osim toga i neudoban, bolovi u vratu i zatiljku neizbježni su. Bolovi u vratu toliko su česti upravo zbog toga jer 8 sati na dan provedemo sagnuti nad računalom što za naš vrati i leđa nije najprimjereniji položaj. Bolovi nas često iznenade i ujutro – nakon što naš vrat cijelu noć provede u neudobnome položaju.

Upravo zato jako je bitno da pazimo na položaj naše kralješnice tijekom svakodnevnih aktivnosti. Kada sjediš za računalom, razmisli o tome jesu li tvoj vrat i kralješnica uspravni. Prije vožnje sjedalo postavi tako da tvoja kralješnica bude u pravilnu i udobnu položaju. Kada legneš, pokušaj pronaći položaj u kojemu tvoj vrat neće patiti. Provjeri jastuk, možda je on uzrok bolova u tvojemu vratu.

Najčešće se bolovi u vratu i zatiljku manifestiraju kao tupa bol i rastu s pomicanjem glave, odnosno vrata. Često je prisutna i pulsirajuća, odnosno oštra bol, koja može biti popraćena glavoboljom, slabošću, bolovima u rukama i u leđima.

Olakšavanje bolova u vratu i zatiljku

Olakšavanje i liječenje bolova u vratu, naravno, ovisi o uzroku boli. Ako se radi o ozljedi vrata, svakako se preporuča posjetiti liječnika koji će ti moći savjetovati najbolje sljedeće korake. Najčešće nam pomaže hlađenje i grijanje bolnoga dijela. Osima toga, nužan je element olakšavanja bolova i  vježbanje.

U slučaju bolova ni u kom slučaju ne smiješ samo mirovati – odgovarajućim vježbama možeš rastegnuti i ojačati mišiće vrata i tako olakšati bolove. Redovitim vježbanjem možeš i spriječiti i izbjeći trajne bolove. Provjeri koje smo ti vježbe za jačanje vrata pripremili u videu!

 

 

 

 

 

 

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Artroza ili istrošenost koljena

Bolovi u koljenu
Savjet

7 savjeta kako spriječiti bol u vratu i ramenima

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

Kako vježbati bez bolova unatoč artritisu?

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

Giht: sve što moraš znati

Reumatoidni artritis i artroza