Savjet Bolovi u vratu i ramenima

Bol u vratu na radnom mjestu: kako ga sprijeciti?

Bol u vratu na radnom mjestu je problem, s kojim se je već susreo gotovo svatko.

Svatko tko je radio samo nešto više od nekoliko sati na računalu zna kako se brzo naše držanje pretvori u nešto što podsjeća na slovo C.

I svatko tko podiže teške predmete zna kako je to ako te “uhvati vrat” i glavu ne smiješ niti okrenuti.

Lošem držanju kod sjedenja i podizanja brzo slijedi i bol koja se može pojaviti odmah, a moguće i poslije nekoliko godina lošeg držanja.

Zato je najvažnije djelovati odmah.

Ali najprije morate znati nekoliko bitnih stvari o bolovima u vratu.

Što je to uopće bol u vratu?

Možda se radi o bolovima u ramenima i vratu, neugodnoj ukočenosti ili oštroj boli. Bol često može biti popraćena i glavoboljama.

Jednako tako, morate si postaviti sljedeća pitanja:
– Pogoršava li se bol tijekom rada?
– Prestaje li bol nakon završetka posla?

Odgovori će vam reći što je točno uzrok vaše boli.

Iako nam se tada kada nas boli vrat to čini slabom utjehom, srećom je bol u vratu u velikojvećini slučajeva bezopasna i posve popravljiva: već samo nekoliko jednostavnih promjena može ju smanjiti ili posve otkloniti za samo nekoliko dana.

Zato bez obzira na to boli li vas trenutno vrat ili ne, pročitajte članak do kraja da biste ubuduće mogli izbjeći bolove i mogućnost opasne ozljede.

U slučaju da vaša bol ne prestane i nastavi se dva tjedna ili duže, bez odgađanja posjetite svog obiteljskog liječnika.

Zašto dolazi do bolova u vratu na radnom mjestu?

Bol u vratu može prouzročiti svako nepravilno kretanje ili držanje.

Na radnom mjestu obično je krivac jedan od sljedeća tri razloga:

– Nepravilno držanje

Nepravilno držanje najčešće se pojavi tijekom sjedenja za stolom i radom na računalu, a pojavi se i tijekom stanja u kojemu je naš pogled usmjeren u pod.

Što duže vrijeme sjedimo, teže zadržavamo pravilno držanje. I budući da u prosjeku sjedimo 7,7 sati dnevno (a neki i do vrtoglavih 15), naš vrat i kralješnica nemaju se priliku izravnati.

To s vremenom dovodi do trajnog skraćivanja mišića prednjeg dijela tijela i produženja leđnih mišića što dovodi to takozvanog grbavog držanja. Budući da većinu dana sjedimo najbrži način poboljšanja je osvješćivanje svojeg držanja u kombinaciji s pravilnom tjelovježbom.

– Ponavljajući pokreti ruku i trupa

Najveća poteškoća kod ponavljajućih pokreta je to da ih obično izvodimo na istu stranu.

Ako cijeli dan jedne te iste pokrete radimo samo na desnu stranu, to će se s vremenom razviti u neravnotežu između lijeve i desne strane tijela. A svaka neravnoteža povećava rizik od ozljede jer naše tijelo se postavi u manje stabilno i manje snažno držanje.

– Nepravilno dizanje tereta

Nepravilno dizanje tereta jedan je od najčešćih uzroka ozljeda na radu.

S nepravilnim držanjem kod podizanja premalo opteretimo noge, a previše leđa i vrat, što brzo može dovesti do ozljede.

Pritom nije toliko bitno podižemo li teške ili lagane stvari: ozljede se događaju u oba slučaja.

Osim toga, istrošenost i pogrešno korištenje kralješnice mogu se dugo skrivati i na kraju se pojaviti tijekom sasvim laganog rada. Zbog toga je jako bitno da se što prije upoznate s pravilnom tehnikom dizanja i da ju uvijek koristite.

Kako možemo spriječiti bolove u vratu?

Većina radnih mjesta nije oblikovana na način koji bi sprječavao nepravilno držanje: srećom puno toga možete učiniti sami i svoju bol smanjiti ili posve ukloniti.

Ako radite sjedeći za računalom:

 • Monitor. Podignite ga na razinu očiju. Mora biti neposredno ispred vas: ne gledajte u njega prema dolje ili u stranu.
 • Redoviti odmori za šetnju. Preporučamo da svaki puni sat ustanete i prošećete na deset minuta. U jednom satu to nije mnogo vremena, a tijekom cijelog radnog dana to ispada jedan sat i dvadeset minuta, što može imati iznimno pozitivan utjecaj na držanje, zdravlje i raspoloženje.
 • Pravilno sjedenje. Cijelo tijelo mora biti u ravnoj liniji: glava točno iznad vrata i ne prema naprijed, vrat točno iznad ramena, a ona točno iznad bokova. Stopala su cijela na podu, noge nisu prekrižene.
 • Potpora kod sjedenja. Leđni mišići manje trpe ako se na svoju stolicu možete osloniti prema nazad u slučaju da još uvijek održite prikladno držanje i da nagib nije prevelik.

Ako u radu podižete teške predmete:

 • Pravilna tehnika podizanja. Tajna ove tehnike je korištenje nogu koje su puno jače i otpornije od donjeg dijela leđa. Zato kod pravilne tehnike svoje tijelo što više približimo teretu, spustimo bokove nisko i teret podignemo snagom nogu, dok naša leđa ostaju ravna. Glavu i vrat ne podižite prema gore, nego ih držite u ravnoj liniji kao produžetak leđa.
 • Bolje je nositi više puta nego se ozlijediti. Posao nije mjesto za pokazivanje snage. Ako možete nositi manje, nosite manje. Ako više ljudi može nositi teški teret neka ga ne nosi jedna osoba sama.
 • Dizanje utega. Pravilnim treningom možete ojačati svoje tijelo i time teret koje nosite na poslu napraviti usporedivo lakšima.

Ako izvodite pokrete koji se ponavljaju:

 • Istezanje. Tijekom rada redovito istežite stranu koje je više opterećena. To će spriječiti razvoj neravnoteža. Posebno upotrebljiva vježba je zakretanje trupa.
 • Zamjena strana. Ako je ikako moguće, pokušajte raditi i s drugom stranom. U slučajevima gdje to nije moguće koristite prvi savjet.

Uklonite vašu bol u vratu

Samo redovitim vježbanjem i aktivnim načinom života možete si pomoći i ukloniti vašu bol u vratu.

Zato smo za vas pripremili besplatni 7-dnevni program vježbi kojima ćete se za samo pet minuta dnevno razgibati i poboljšati si kvalitetu svoje svakodnevice.

7-dnevni program sastoji se od sljedećih vježbi:

 • Za pokretljivost (Veća pokretljivost omogućit će vam lakše kretanje i izvedbu vježbi kod sportova, a olakšat će vam i posve svakodnevne aktivnosti.)
 • Za jačanje (Jači mišići i zglobovi omogućavaju lakše i jednostavnije kretanje.)
 • Za istezanje (Istezanje bi moralo biti dio vaše svakodnevice jer bitno pridonosi boljoj pokretljivosti, opušta mišiće i sprječava ozljede.

Prijavite se na našu e-mailing listu, primite 7-dnevni program besplatno i vratite radost do kretanja!

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Artroza ili istrošenost koljena

Bolovi u koljenu
Savjet

[INTERVJU] Svaki dan s artritisom

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

Najčešća trkačka ozljeda – trkačko koljeno

Bolovi u koljenu
Video sadržaj

Vježbe za regeneraciju mišića poslije tjelesne aktivnosti

Bolovi u mišićima i zglobovima