Savjet Bolovi u vratu i ramenima

Što znači bol u ramenu kod podizanja ruke?

Jeste li se ikada pitali što znači bol u ramenu kod podizanja ruke?

Bolovi u desnom ili lijevom ramenu često se pojavljuju zbog ponavljajućih mikroozljeda i sporo nastajućih degenerativnih promjena u ramenom obruču. Pojavi bolova posebno može pridonijeti ponavljajuće podizanje tereta i rad rukama iznad glave.

Jedan su od najčešćih uzroka za bol u lijevom ili desnom ramenu nakupine kalcija na spojnom mjestu tetiva i oštećenja tetiva za okretanje. Radi se o sindromu ukočenoga ramenog obruča, odnosno, preciznije, rotatorne manšete. Bol je najjači kod podizanja ruke, a često se može proširiti i prema dolje po ruci. Moguće je da na početku podizanja bolesnik ne osjeća bol, nego se on pojavljuje kasnije i nakon toga ponovo nestane kada je ruka iznad glave.

Rotatorna manšeta dio je ramenoga zgloba koji stabilizira glavu nadlaktične kosti kod kretanja ruke u ramenu. Radi se o mišiću okretaču koji se brine o kretanju ramenoga zgloba. Osim rotatorne manšete kretanju ramenog obruča pomažu i ovojnica zgloba, vrećice zgloba, mišićne veze i tetive, a većina bolova u ramenom zglobu potječe upravo iz preopterećenja ili promjena u mekanim tkivima. Okretač se sastoji od četiriju mišića – ako se jedan od njih povrijedi, dolazi do gubitka nadlaktične kosti i udaranja u susjedne strukture, a rezultat je uklještenje mekanih tkiva ramenoga zgloba i posljedično bol u ramenu kod podizanja ruke.

Sindrom ukočenoga ramenog obruča, odnosno bol u ramenu kod podizanja ruke koju sindrom uzrokuje, obično je posljedica drugih poteškoća u ramenu. Možemo identificirati više uzroka za nastanak sindroma ukočenoga ramena, a neki su od njih sljedeći:

  • nestabilnost ramenoga zgloba
  • nestabilnost lopatice
  • nakupljanje kalcija u mišićima
  • degenerativne promjene ramenoga zgloba
  • staračke koštane izrasline u ramenome obruču.

Sindrom ukočenog ramenoga obruča često je povezan s dugotrajnim stanjima koja uključuju podignutu ruku ili njezino često podizanje. To su primjerice različiti sportovi (odbojka, rukomet, vaterpolo ili plivanje) i profesije (čišćenje, soboslikarstvo, zidarstvo, mehaničari).

Bolovi u ramenu kod podizanja ruke

Sindrom ukočenoga ramena zbog upale tkiva ili sluznih vrećica

Bez obzira na uzrok boli u lijevom ili desnom ramenu središnja je poteškoća uvijek ista – upala i uklještenje mekanih tkiva ramena što dovodi do bolova u ramenu kod podizanja ruke. Poznajemo dvije vrste ukočenoga sindroma rotatorne manšete, a vezane su za uzrok pojave: tendinitis (upalu tetiva) i bursitis (upalu sluznih vrećica).

Najčešći je uzrok za pojavu tendinitisa, odnosno upale mišićnih tetiva ramenoga obruča, uklještenje tetiva uz lopaticu, što sužuje prostor u zglobu. Na mjestu mikroozljeda tetive mogu nastati i kalcifikacije. Osim bolnog podizanja ruke bolesnik često osjeća bol i u ležećem položaju, odnosno tijekom spavanja na bolnom ramenu, a prateća pojava može biti i “pucanje” u ramenu.

Bursitis, upala sluznih vrećica, nastaje zbog istih razloga – mehaničkoga trenja i uklještenja ili otapanja kalcinacija. Takva stanja uzrokuju stanjivanje manšete, što sužuje prostor i tako se javlja sindrom ukočenoga ramena.

Bol u ramenu kod podizanja ruke

Smanjenje prostora u rotatornoj manšeti, odnosno sindrom ukočenog ramena, tako uzrokuje bol u desnom ramenu ili lijevom ramenu kod podizanja ruke. Bol je zbog toga poprilično prepoznatljiva, a može se širiti iz ramena i prema dolje po ruci.

U slučaju pada, prometne nesreće ili dislokacije ramena može doći do potpune rupture, odnosno kidanja rotatorne manšete. To se u slučaju sindroma ukočenog ramena može pojaviti već kod manjega preopterećenja, odnosno promjene ramenoga zgloba. Bol je tada prisutan ponajprije u gornjem dijelu zgloba, a kod podizanja ruke još se poveća. Rame je teško pokretljivo i bolno i na dodir. U slučaju stalnih ponavljajućih opterećenja ramena može doći i do djelomičnog kidanja zgloba.

U slučaju sumnje na teže poteškoće s ramenim obručem najvažnije je najprije posjetiti liječnika. Tako ćete najbrže saznati koji je uzrok vaših poteškoća i kako možete ozdraviti.

Nekoliko prvih koraka možete napraviti i sami. Upalu ramenog zgloba i bolove u lijevom, odnosno desnom ramenu pokušajte olakšati hlađenjem i rasterećenjem zgloba, odnosno odmaranjem. Pazite da pokrete izvodite polako i nadzirano, bez brzih pomaka i podizanja težih tereta. Kada se prvobitni bol malo smanji, ne zaboravite na vježbe istezanja i vježbe za jačanje koje će vam pomoći kod olakšavanja bolova u zahvaćenom ramenu.

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Bolovi u vratu: koji su najčešći razlozi?

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

[INTERVJU] Svaki dan s artritisom

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

7 savjeta kako spriječiti bol u vratu i ramenima

Bolovi u vratu i ramenima
Savjet

Odabir odgovarajuće ergonomske stolice za ured

Bolovi u ledjima i križima