Savjet Bolovi u koljenu Reumatoidni artritis i artroza

Artroza ili istrošenost koljena

Najčešći bolovi u zglobovima koji se pojavljuju u odrasloj dobi bolovi su u koljenu. Razloga za bol može biti mnogo, a najčešće je to istrošenost koljena, odnosno preciznije istrošenost hrskavice u koljenu.

Kada govorimo o degenerativnim oboljenjima zglobova, kao što je primjerice istrošenost koljena, zapravo govorimo o artrozi. Zanima te što je svojstveno ovoj bolesti, kakvi su njezini simptomi i kako se odvija liječenje? Čitaj dalje!

artroza ili istrošenost koljena

Što je artroza?

Artroza je neupalna bolest kod koje se radi o degenerativnim promjenama zglobne hrskavice. Može zahvatiti jedan ili više zglobova, a najčešće se istroše hrskavice kralješnice, kuka, koljena ili malih zglobova ruku.

S obzirom na uzrok boli i broj zahvaćenih zglobova, artroze dijelimo na primarne i sekundarne. O primarnim artrozama govorimo kada je istovremeno oboljelo više zglobova, a uzrok bolesti nije nam poznat. Nasuprot tomu sekundarne su artroze one koje se u pravilu razviju samo na jednom zglobu, a osim toga bio je poznat i uzrok bolesti jer se pojavljuje na prethodno promijenjenom zglobu – npr. poslije ozljede, zbog različitih prirođenih i razvojnih nepravilnosti, pretjerane tjelesne težine ili opterećenja zgloba.

Za artrozu je najznačajnije upravo nestajanje zglobne hrskavice. A zašto zapravo dolazi do boli? Čestice odumrle hrskavice nadražuju zglobnu ovojnicu i prouzroče njezinu upalu. Budući da je zglobna ovojnica za razliku od hrskavice bogata živcima, posljedica su jaki bolovi.

Znakovi i simptomi istrošenosti koljena

Istrošenost hrskavice u koljenu obično napreduje polako, a prve simptome možemo primijetiti već u ranim fazama bolesti. Prvi je i najjasniji znak istrošenosti koljena, naravno, bol koja je posljedica istrošenosti hrskavice u koljenu. U ranim fazama radi se ponajprije o povremenim bolovima koji se s vremenom pojačavaju kako bolest napreduje – razvoj bolesti, naime može trajati i nekoliko godina.

Dugotrajnim opterećivanjem zahvaćenog koljena hrskavica se stanjuje i u određenim slučajevima čak i potpuno nestaje. Povećana je tvorba kosti i nastanu koštane izrasline.

Tada su bolovi u koljenu obično jaki i iznimno neugodni – najprije ih osjećamo samo tijekom opterećenja, a kasnije i tijekom odmora. Osim toga, koljeno je slabije pokretljivo i kruto, a u kasnijim fazama bolesti može doći i do deformacije koljena.

Zbog progresivnog karaktera bolesti bolovi često variraju. Tako poslije razdoblja jakih bolova možemo očekivati da se bolest barem djelomice primiri. Kada će se bolovi u koljenu opet pojačati, ovisi o pojedinom slučaju.

Liječenje istrošene hrskavice promjenom načina života

Ozljede na hrskavici ne cijele same od sebe. Iako još ne znamo način koji bi istrošenost hrskavice u potpunosti otklonio, liječenje unatoč tome može znatno pripomoći kvaliteti života s bolešću. Hrskavicu, naime, nije moguće obnoviti, zato je cjelokupan tijek liječenja usmjeren na olakšavanje bolova.

Prvi je korak liječenja istrošenosti hrskavice u koljenu promjena životnoga stila. Najprije treba započeti s malim, vrlo bitnim mjerama koje će nam pomoći smanjiti opterećenje koljena.

Svoje dnevne aktivnosti prilagodite na način da vaše koljeno osjeti što manje opterećenja. Budući da je čest uzrok opterećenja koljena i prekomjerna tjelesna težina, pokušajte u svoju prehranu uključiti što više zdravih namirnica kao što su voće i povrće i izbjegavajte nezdrave.

U početnim fazama bolesti može biti jako učinkovita fizioterapija. Osim toga, bolovi se mogu olakšavati analgeticima, injekcijama unutar zgloba, hlađenjem oboljelog zgloba i kremama protiv bolova.

Liječenje istrošenosti koljena

Endoproteza koljena

U kasnijim je fazama bolesti kvaliteta života zbog bolova u koljenu i loše pokretljivosti još više narušena. Kada drugi načini liječenja više ne pomažu, liječnik obično savjetuje operaciju – endoprotezu koljena koja predstavlja zadnju fazu liječenja istrošenosti.

Endoproteza koljena može biti djelomična, odnosno jednostrana, ako je zahvaćen samo dio koljena, odnosno totalna endoproteza koljena ukoliko je zahvaćeno cijelo koljeno. S endoprotezom koljena bolesniku je omogućen kvalitetniji život bez bolova i s poprilično poboljšanom pokretljivošću.

Suprotno uvjerenju većine ljudi umjetni se zglob ne treba mijenjati poslije 15 godina – takvih je slučajeva zapravo vrlo mali broj. Za većinu je bolesnika zamjena koljena trajna i predstavlja rješenje poteškoća jer su ozbiljnije poteškoće poslije operacije vrlo rijetke.

Slični
članci

Pogledajte ostale članke koji će vam pomoći da dovršite svoju rutinu i ublažite bol.

Savjet

Koliko su snažni vaši mišići u zapešću? – TEST

Bolovi u mišićima i zglobovima
Video sadržaj

Vježbe za stopala i ruke

Reumatoidni artritis i artroza
Savjet

Bol u vratu na radnom mjestu: kako ga sprijeciti?

Bolovi u vratu i ramenima
Video sadržaj

Vježbe za ramena i kukove

Reumatoidni artritis i artroza